Din cauza crizei economice și a nesiguranței financiare, Generația Z a învățat că locurile de muncă tradiționale nu sunt ceva de dorit. Mai mult decât atât, se așteaptă ca locul lor de muncă să le ofere nu numai dezvoltare personală și recunoaștere financiară, ci și fun, social connection, împlinire, flexibilitate și atmosferă creativă de lucru.
Tinerii prețuiesc timpul lor liber, fiind în același timp foarte legati de familie și prieteni. Acesta este motivul pentru care echilibrul dintre viața profesională și cea privată va fi extrem de important pentru ei. Entrepreneurship-ul va reprezenta una dintre alegerile lor, alături de joburile cu program flexibil. Generația Z nu se va conforma programului standard de lucru. Având la îndemână tehnologia care le permite să comunice oricând și de oriunde, programul clasic de lucru va fi dificil de aplicat în cazul lor.
Studiile internaționale arată că angajatorii, pentru a obține rezultate remarcabile și pentru a putea beneficia de implicare și motivare din partea viitorilor angajați, trebuie să le pună acestora la dispoziție aplicațiile, platformele și dispozitivele digitale pe care le folosesc în viața de zi cu zi. Companiile vor trebui de asemenea să le permită viitorilor angajați să-și poată desfășura lucrul în condiții diferite față de cele oferite de joburile clasice, luând de asemenea în considerare programul flexibil.